Aanmelden als nieuwe cliënt

Informatie

Wat doet de Mondhygiënist

De moderne mondhygiënist is een paramedicus en heeft daarvoor een opleiding op HBO niveau gevolgd. De titel mondhygiënist is een bij de wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de 3-jarige (vanaf studiejaar 2002-2003 een 4-jarige) HBO-opleiding. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.

 

De taken die de mondhygiënist uitvoert zijn in eerste instantie gericht op de preventie, het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes in het gebit (cariës). Daarbij is de mondhygiënist gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen als gingivitis en parodontitis. Dit maakt deel uit van de curatieve behandelingen (gericht op genezing). Deze combinatie van taken maakt de mondhygiënist tot specialist op het gebied van de algehele mondgezondheid.

Voorkomen is beter dan genezen

 

 

De deskundigheid van de mondhygiënist ligt vooral op het gebied van het voorkomen van problemen in uw mond. Het is verstandig om zo jong mogelijk én regelmatig naar de mondhygiënist te gaan voor een preventieve behandeling. De mondhygiënist zorgt ervoor dat uw gebit en tandvlees in optimale conditie blijven, maar leert u ook hoe u uw mond zelf gezond en fris kunt houden. Mochten er toch problemen ontstaan, dan behandelt de mondhygiënist deze in overleg met u of verwijst u naar bijvoorbeeld een tandarts.

 

Waarom regelmatig naar de mondhygiënst naast uw tandartsbezoek? Waarom het belangrijk is om naar de tandarts te gaan is algemeen bekend, maar waarom is een bezoek aan de mondhygiënist minstens zo belangrijk? Een gezond gebit bestaat uit meer dan alleen gezonde tanden zonder gaatjes. Een gezond gebit dient op een gezond fundament te staan. Uw tanden kunnen goed zijn, maar zonder dat u het merkt kan het fundament (het tandvlees en het kaakbot) worden aangetast. Ontstoken tandvlees kan leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit en zelfs uiteindelijk tot het verlies van tanden en kiezen. Om dit te voorkomen is het verstandig om een bezoek aan de mondhygiënist te brengen en de conditie van uw gebit en tandvlees te laten controleren op gingivitis of parodontitis.

Een bezoek is aan te raden als:

  • U gebitsproblemen wilt voorkomen
  • Er sprake is van gebitsslijtage
  • Er regelmatig nieuwe gaatjes ontstaan
  • Tanden en kiezen los(-ser) gaan staan
  • Er regelmatig tandsteen of aanslag ontstaat
  • Het tandvlees bloedt bij het poetsen of bij het reinigen van de tussenruimten
  • De tussenruimten niet toegankelijk zijn waardoor deze niet gereinigd kunnen worden
  • Als u lijdt aan een chronische ziekte, diabetes patiënt bent of lijdt aan hart – en vaatziekten

 

In de praktijk krijgt u optimale zorg en informatie opdat u in staat zult zijn zelf verantwoordelijk te zijn voor uw mondgezondheid

Ook toegankelijk zonder verwijzing van tandarts